Til trods for meget hård konkurrence fra en lang række netbutikker, bliver en meget stor del af de affugtere som står i danske hjem solgt gennem byggemarkeder som Silvan og Bauhaus, og ikke mindst Harald Nyborg. Det er særligt markedet for de mindre OEM produkter i prisklassen omkring de tusinde kroner som byggemarkederne sidder tungt på.
I Harald Nyborgs sortiment af affugtere findes der for tiden 3 modeller, som alle sælges under mærket Wasco, som så vidt vi ved er Harald Nyborgs eget handelsmærke, og altså kan dække over forskellige producenter fra fjernøsten. Der findes altså næppe et “hæderkronet” gammelt firma som har produceret de samme Wasco affugtere i de sidste mange år.
Wasco affugter 10
Wasco 10 er en rigtig klassisk størrelse indenfor hjemmeaffugter, i det som man nok ville kalde segmentet mini affugter.
Den har en maksimal kapacitet på 10 liter vand affugtet om dagen, ved 30 grader og 80 % luftfugtighed, og anbefales til lokaler af en størrelse op til 75 m2, hvilket nok er i overkanten.
Som det oftest er tilfældet med de mindre affugtere, kan vandreservoiret ikke helt følge med affugtningskapaciteten, og i dette tilfælde kan der opsamles 3,6 liter vand før beholderen skal tømmes. På bagsiden af affugteren er der et udløbshul, hvorpå der kan monteres en slange med diameter på 12 mm. til kontinuerligt afløb.
Wasco 10 fungerer i det mest almindelige temperaturinterval 5-35°, hvilket er ganske pænt, da mange dyrere affugtere har svært ved at arbejde under 10°. Ved maksimal affugtning trækker affugteren 260 Watt og har et støjniveau på 42 dB, hvilket er i den meget lave ende.
Der er to forskellige muligheder for at vælge ventilatorhastighed, og affugteren er forsynet med en mekanisk hygrostat.
Størrelsen på Wasco 10 er: H. 49,2 x B. 34,2 x D. 24,5 cm og den vejer 12 kilo.
Wasco affugter 2000
Har du behov for mere kapacitet i din affugter, er storebror Wasco 2000 et bedre bud.
Med målene H. 53 x B. 41 x D. 21 cm og en vægt på 12,5 kilo adskiller den sig stort set ikke fra lillebror i det ydre. Kravene til rumtemperatur er de samme 5-35°, hvilket som sagt er ganske pænt.
Til gengæld er affugtningskapaciteten fordoblet til 20 liter om dagen, hvilket er meget for en affugter til kr. 1400. Affugtningskapaciteten er opgivet ved 30° og 80 % relativ luftfugtighed, så det må betegnes som optimistiske maksimalværdier, ligesom den angivne rumstørrelse på op til 120 m2.
Som sin lillebror kan Wasco 2000 køre sin ventilator ved to forskellige hastigheder, men styringen foregår ved hjælpe af knapper og et lille digitalt display i stedet fior en manuel drejeknap. På Wasco 2000 er der tillige monteret en manuel timer som kan indstilles fra 1-24 timer hvis man har behov for det.
Den øhede kapacitet medfører et større strømforbrug, og ved affugtning trækker affugteren op til 370 Watt. Det resulterer også i et let forhøjet støjniveau på 47 dB.
Wasco 2000 er forsynet med en 5,5 liters vandopsamlingsbeholder, men hvis man ønsker at benytte den med kontinuerligt afløb, skal man blot fjerne en lille prop på bagsiden af apparatet og tilslutte en blød slange med indvendig diamter på 12 mm (som dog ikke medfølger).
Wasco affugter DS1
Wasco DS1 adskiller sig (som man måske kan gætte af navnet) fra sine to brødre.
DS1 er en såkaldt adsorptionsaffugter, som ikke benytter hverken kompressor eller kølemiddel. Det giver den nogle fordele og ulemper sammenlignet med kompressormodellerne. Udadtil er der dog ikke den store forskel og størrelsen: H. 52,5 x B. 44,5 x D. 20 cm minder meget om de to andre modeller, mens vægten på 8,5 kilo er lidt lavere.
Adsorptionsaffugtere er generelt lidt mindre effektive til at affugte, og Wasco DS1 er også kun opgivet til at affugte op til 9 liter vand i døgnet. Til gengæld er den meget stabil i affugtningen og denne er nærmest ufølsom over for temperaturen i rummet, hvilket er en klar fordel, hvis den skal benyttes i kolde omgivelser, hvor effektiviteten af Wasco 10 og 2000 vil være kraftigt nedsat.
Strømforbruget er afhængig af indstilling 470 Watt (normal) eller 780 Watt (Turbo), hvilket bestemt er i den rigtig høje ende.
Wasco DS1 har som model 2000 indbygget timerfunktionl fra 1-24 timer, og der er et integretet kulfilter, som medvirker til at rense luften når den bliver affugtet. Styringen foregår via et display, som også gør det muligt at indstille hygrostatens aktiveringsområde. Det er på samme måde som ed de andre modeller muligt at tilslutte en slange til kontinuerlig aftapning af vand.
Jeg har købt en affugter Wasco 2000 fakturanummer 945162 købt den 14 09 2012
Den virker ikke, som den skal, der kommer ikke vand i spanden på trods af at luftfugtigheden er omkring 70
Der er 24 måneders garanti, hvordan forholder jeg mig ?
Med venlig Hilsen
Mogens Stage-Larsen
Du skal skynde dig at reklamere!
…eller også skifte filteret?
Jeg har en Wasco DH10M. Hvordan ved jeg hvilken luftfugtighed den går efter? Der står bare at den kører DB30grader og RH80%. Vil den så gå efter en luftfugtighed på 40% ved halv styrke?
Jeg har haft en Wasco affugter DS1 i en del år, og nu er det slut. Det var en såkaldt adsorptionsaffugter, og den fjernede megen fugt, og rensende dårlig kælderluft.
Jeg kan ikke finde den mere – ved nogen noget om den?
skriv gerne svarfet også direkte på rkl@c.dk.
Ja. min DS1 er også lige stået af. Jeg har skildt den ad, og kan se at den er totalt støvet til. Jeg tror at støvet har slået den ihjel. Findes der mon en teknisk service i Danmark?
Hvad fandt du ud af?
Ring gerne 20594808.
har en Wasko 2000 mangler en manual? den er holdt op med at virke, har i noget godt råd til hvad der kan være galt, jeg er elektriker så jeg kan evt. kan ordne den? da vi befinder os på Samsø, er der lidt langt til en evt. forretning, jeg er her i kort tid, så hvis i kunne svare hurtigt, TAK. K. H. Barny
Jeg har flere kælderrum, så skal affugteren stå på skift i hvert rum? Og hvilken type affugter skal jeg bruge? Den må ikke ha et højt støjniveau.
Vh gunilla
Hvad fandt du ud af?
Ring gerne 20594808.