Meaco DD8L – toptestet affugter med tørrotor

Der er begyndt at komme et øget fokus på problemer med for høj luftfugtighed i de danske hjem. Senest har DR skrevet om problemerne med at høj luftfugtighed kan medføre kraftig vækst i antallet af husstøvmider med deraf følgende problemer, særligt for astmatikere.

Vi ser samtidig en øget bevidsthed omkring fugt, mug og de problemer som dette medfører. Høj luftfugtighed er ikke kun skadeligt for boligen, båden eller campingvognen, men kan også forårsage helbredsmæssige problemer. Heldigvis begynder dette fænomen at være velkendt i befolkningen og affugtere, som vi jo skriver om her på dette site, kan være en enkel løsning på problemet.

En affugter af god kvalitet passer på dine ejendele og dit helbred. Men hvilken affugter skal man vælge?

Der er et kæmpe marked for luftaffugtere i det fjerne østen. Her er der både varmt og fugtigt. De fleste affugtere er derfor produceret til disse forhold. De har en kompressor af samme type som den der sidder i et køleskab og en fryseboks. Kompressoren laver en kold overflade inde i maskinen og den varme fugtige luft kondenserer på den kolde overflade. Dette er et system som fungerer godt når det er varmt og fugtigt. Det er derfor at affugterens kapacitet oftest angives til 30⁰ C og 80 % relativ fugtighed. Hvis det bliver koldere reduceres effekten. Ydermere er kompressoren selvfølgelig ikke helt støjfri.

Det er meget sjældent vi har 30⁰ C i Danmark og de få dage det er tilfældet, så er det bestemt ikke luftfugtigheden vi bekymrer os om! De få dage om sommeren vi har temperaturer i nærheden af 30 grader lufter vi generelt ud med største fornøjelse.  Det er forår/efterår og vinter, at de fleste er optaget af at kontrollere fugtigheden og her er temperaturen langt under 30⁰ C.

Nogle typer af kompressoraffugtere er lavet til at virke fornuftigt ved lavere temperaturer, men i mange tilfælde er det en klar fordel, at der også findes en anden type affugter som fungerer bedre i de forhold vi har her i Nordeuropa. Disse affugtere er ikke baseret på kompressorteknologi. I stedet har den en såkaldt tørrotor. I denne artikel ser vi på en populær model udviklet af den britiske producent Meaco.

Meaco DD8L affugterEn tørrotor er et hjul, som roterer inde i affugteren. Hjulet indeholder et stof som hedder zeolitt og optager fugtigheden når det er koldt. Mens hjulet roterer, blæser der varm luft igennem en lille  del af rotoren og fugtigheden frigøres.

Der er to store fordele ved den proces:
For det første så fungerer dette helt uafhængigt af temperaturen. Om det er 2 ⁰C eller 20 ⁰C betyder intet. En affugter med tørrotor fungerer lige effektivt. Her adskiller den sig  væsentlig fra en affugter med kompressor, som har en dårlig effekt under 20 ⁰C og næsten ingen effekt under 10-15 grader. Derfor er den ideel til kældre, både, campingvogne, lagerplads eller andre steder der har en relativ lav temperatur og hvor man ønsker at kontrollere fugtigheden.

Ydermere er affugtere med tørrotor meget støjsvage. Det eneste man kan høre er lyden fra viften som cirkulerer luften rundt. Sætter man den på laveste hastighed, så kan man knapt høre at den kører. Det er det, der gør en affugter med tørrotor ideel til opholdsrum som f.eks soveværelse og stue. Her ønsker man ikke at høre på en snurrende maskine.

Affugteren DD8L fra Meaco har en sådan tørrotor og det er grunden til at den er blevet så stor en salgssucces i de nordiske lande. Derudover har Meaco DD8L en række andre egenskaber så som:

  • bakteriedræbende overflade på luftfilteret så luften bliver renere
  •  ionisering af luften så den renses for partikler
  •  selvstændigt program til tørring af tøj
  •  mulighed for at tilkoble en slange så vandet kan bortledes
  •  strømbesparende program
  • elektronisk hygrostat så man selv kan regulere det ønskede fugtighedsniveau
  • automatisk opstart efter strømbrud – noget som er vigtig, hvis man bruger affugteren i en båd eller andre steder, hvor man ikke tilser maskinen hver dag.

Tidligere kunne affugtere med tørrotor med rette kritiseres for det høje strømforbrug. Dette argument holder dog kun i de meget varme lande. Det er sandt, at en affugter med tørrotor bruger mere strøm pr. time end en affugter med kompressor, men da affugtere med tørrotor er meget mere effektive, så kører tørreprocessen i meget kortere tid. Det er ikke strømforbruget pr. time der er vigtigt, men strømforbruget pr. liter udvundet vand. Her er de to koncepter nogenlunde ens lidt afhængig af temperatur. Dette er ligeledes baggrunden for at de fleste affugter test opgiver antal liter vand affugtet pr. brugt kWh.

For yderligere at gøre strømforbruget så lavt som muligt, så har Meaco udviklet et selvstændigt strømbesparende program.  Når fugtigheden kommer ned på det ønskede niveau, så går maskinen automatisk i hvile og slukker så den ingen strøm bruger. Én gang hver halve time tænder den automatisk igen og undersøger om der er behov for at tørre igen. Denne funktion gør at Meaco DD8L er meget billig i drift og det kan spare dig op til 80 % af strømforbruget, sammenlignet med en konstant kørende affugter med tørrotor.

Meaco DD8L findes i to versioner:

  • Meaco DD8L Standard er den komplette affugter og koster kr. 2.790,-
  • Meaco DD8L Junior mangler funktionen der renser luften, men den tørrer lige så godt og koster kr. 2490,-

Meaco DD8L er blandt andet testet i Motor Boats Monthly og Land Rover World, og får generelt rigtig pæne ord med på vejen.

 

Skulle du ikke have fået din nysgerrighed styret efter ovenstående, kan du her se Grundlæggeren af Meaco forklare mere om DD8L.

I Danmark forhandles Meaco affugtere af www.jcnordic.dk.

Dette indlæg blev udgivet i Meaco affugtere og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Meaco DD8L – toptestet affugter med tørrotor

  1. lone nielsen skriver:

    Jeg har netop købt en Meaco dd8l gennem vvsgiganten.dk til en pris på ca. 2700 kr. Kan jeg regne med, at dette ikke er en pirat-affugter?

    Hvad er strømforbruget, når viften ikke kører, men affugteren er tilsluttet strømforsyningen og lamper lyser?

    Hvad er strømforbruget, når viften kører på laveste hastighed til normalt luftfugtighed (ca 45-55 % rh)?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *