Affugter test – her kan du finde test af affugtere

For de fleste som leder efter et godt bud på en driftsikker affugter i god kvalitet, er det naturligt at starte med at lede på  nettet efter anmeldelser og test af affugtere, for at få et objektivt overblik over hvilke mærker man skal købe for at sikre at man får mest muligt for pengene. Da jeg selv for første gang fik interesse for affugtere var det også naturligt at søge højt og lavt efter interessante test af affugtere.

Det viser sig dog meget hurtigt, at der virkelig ikke er meget at finde når det drejer sig om deciderede kontrollerede test af de mest kendte affugtere på markedet. Flere steder refereres der til hvordan Woods DS28 vandt testen i det svenske Råd & Rön i 2001, men ærligt talt, det er mere end 10 år siden.

Et af problemerne ser ud til at være, at en objektiv brugbar test af affugtere kræver nogen meget specifikke forhold i form af et rum i fast størrelse med en fast luftfugtighed, for at kunne teste affugterne under ens betingelser. Der kræves også en betydelig mængde højkvalitets testudstyr for at kunne måle lydtryk af støj, strømforbrug, luftfugtighed og temperatur løbende under processen. Det er der åbenbart ikke så mange som har villet binde an med.

Det magre resultat skal dog ikke afholde os fra at gennemgå og linke til alle de affugter test og anmeldelser vi har kunnet finde. Når vi fremover forhåbentlig finder flere test, så tilføjer vi dem naturligvis til artiklen, ligesom du er meget velkommen til at tilføje eventuelle links som en kommentar nedenfor.

Råd & Rön tester affugtere i 2007

Råd & Rön har i blad nummer 8 fra 2007 en absolut fremragende test af en lang række affugtere i den bedre ende af skalaen. De har gennemgået og målt stort set alle interssante parametre for en affugter, helt ned til det reelle støjniveau ved de forskellige ventilatorhastigheder. Affugtningskapaciteten er målt ved forskellige luftfugtigheder og en lang række forskellige temperaturer, så man kan få et overblik over ved hvilken temperatur de forskellige affugtere har deres styrke.

Et interessant eksempel er at Woods ED50 ved 15 grader affugter 35 % mere pr. kWh end testvinderen fra Mitsubishi electric, mens Mitsibishi ved 10 grader affugter dobbelt så meget som ED50 pr. kWh. Der er altså en stor performanceforskel afhængig af hvor varmt man har det i lokalet som skal affugtes. Det betdyer også at der er stor forskel på om en affugter skal affugte et koldt sommerhus året rundt, eller tørre vasketøjet i en opvarmet kælder.

Testen er ganske gratis at læse, og den inkluderer et meget stort skema med alle testresultaterne samlet til et stort overblik. Kan varmt anbefales.

Practical Boat Owner tester kondens- og adsorptions affugtere

Practical Boat Owner har i deres decembernummer fra 2009 en fornuftig test af affugtere, som de specifikt har udvalgt med henblik på at holde luftfugtigheden på større både under kontrol. Testvinderen er en Meaco DD122FW, som adskiller sig fra de andre testede modeller ved ikke at være en kondenserende affugter med kompressor, men i stedet at benytte en stor mængde dessikant (ofte silica gele, i dette tilfælde stoffet Zeolitt) som vi kender det fra de små poser ligger i stort set al forbrugerlektronik.

Testen har nogle fornuftige overvejelser om fordel og ulemper ved de forskellige teknologier, herunder at dessikantaffugteren fungerer uden problemer ved lave temperaturer, som man kan komme ud for på en båd.

Bemærk, at Meaco DD122FW nu er erstattet af Meaco DD8L, som har en højere affugtningskapacitet, og har adresseret det i testen anførte problem at DD122FW kører konstant, uanset luftfugtigheden. DD8L bruger således væsentligt mindre strøm, men beholder mange af de positive aspekter som testennævner.

Heimwerker Test i Tyskland har testet mindre affugtere (dansk oversættelse)

På det tyske testsite Heimwerker test, som er en del af gør-det-selv magasinet Heimwerker Praxis har de over de seneste par år testet en lang række affugtere på det tyske marked. Her finder du en kort beskrivelse af de enkelte affugtere og de fordele og ulemper der er ved hver enkelt af dem. Der bliver løbende tilføjet nye affugtere til listen over de testede produkter.

Amazon.co.uk har forbrugertest af en række affugtere

På den engelske amazon.co.uk side sælges en række affugtere, og som det altid er tilfældet på Amazon, er der mulighed for at forbruger kan vurdere de varer de har købt. Der er således særdeles gode muligheder for at få en vurdering af hvad andre forbrugere i Europa har haft af opfattelser med de konkrete affugtere som sælges på Amazon.

for de fleste udbudte produkter er der massevis af vurderinger, men det giver sig selv, at man er nødt til at tage dem med et gran salt, da der ikke er tale om professionelle vurderinger, og anmeldelserne ikke nødvendigvis er verificerede. Der kan altså være sneget sig sælgere eller producenter ind med gode bedømmelser af deres egne produkter.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler og tagget , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Affugter test – her kan du finde test af affugtere

  1. OverbordVentil skriver:

    Har anvendt Meaco DD8L uafbrudt i 3 år. Bor i ældre træbåd & bette MPV.
    Kører upåklageligt. Afgivne tilskudsvarme (~8-15°C) holder temperatur over frysepunktet. Bruger op til 12Kw/døgn, afhænger selvfølgelig af fugtniveau & temperatur. (er under alle omstændigheder den mest effektive/økonomiske affugter på markedet)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *