Affugter strømforbrug – hvor meget strøm sluger din affugter

De fleste som anskaffer sig en affugter for første gang, tænker ikke nødvendigvis specielt over hvor meget det vil koste dem i strøm at holde den kørende. Det er de færreste producenter som reklamerer med lavt strømforbrug, muligvis fordi man ikke er interesseret i at skabe opmærksomhed omkring hvor meget strøm en affugter egentlig bruger i drift.

En anden grund kunne være, at der ikke er enorme forskelle i effektiviteten på de forskellige mærker af affugtere. Strømforbruget kan variere betydeligt, men det er oftest som en funktion af hvor meget kapacitet affugteren har, således at effektiviteten i affugtet liter vand pr. kWh ikke ligger milevidt fra hinanden.

Affugteres strømforbrug – en formel med mange ubekendte

Affugteres strømforbrugVed beregningen af hvor meget strøm en affugter bruger i praksis er man først nødt til at vide, at forskellige affugtere kan være specificeret til at være mest effektive til affugtning ved en given temperatur og luftfugtighed. Der kan altså være forskel på hvilken affugter det bedst kan betale sig at købe afhængig af det formål man har med den. Der er eksempelvis forskel på om man vil trække lidt fugt ud af den kolde luft i et sommerhus eller på en båd, eller om man skal tørre tøj ved meget høj lutfugtighed og måske relativt høje temperaturer. I vores artikel om test af affugtere linker vi blandt andet til en test fra svenske Råd & Rön hvor man kan se hvordan effektiviteten skifter ved forskellige temperaturer og relative luftfugtighed.

Næste ubekendt er hvor stor en del af tiden affugteren er i drift, og hvor stor forskellen er på tomgangsforbrug og forbrug ved affugtning. Stort set alle affugtere har en indbygget hygrostat som starter affugtningen når den relative luftfugtighed når et vist indstillet niveau. Herefter slår affugteren selv fra når den igen kommer under den ønskede luftfugtighed. Det opgivne strømforbrug for affugtere er ved konstant drift under et sæt givne betinger i form af temperatur og fugt. Det har relevans ved eksempelvis tørring af tøj eller en oversvømmet kælder, men er ikke repræsentativt for en affugter som blot skal sikre at et sommerhus holdes så tørt at der ikke er grobund for mug og skimmelsvamp.

De færreste opgiver strømforbruget når affugteren ikke aktivt er i gang med at affugte, og for de fleste affugtere udgør standby strømforbruget ikke det store i det samlede regnskab. For affugtere som benytter en rent mekanisk hygrostat kan strømforbruget i standby være helt nede på nul. Der findes dog en række affugtere, hvor hygrostaten er placeret, så det er nødvendigt hele tiden at tilføre den luft fra rummet for at kunne måle hvornår affugtningen skal gå i gang. Det er eksempelvis tilfældet for de populære affugtere Woods MDC16 og Woods MDC20, som begge er lavet til at have ventilatoren kørende konstant, og således sluger ca. 20 watt selv når de ikke affugter. i så fald kan man eventuelt kombinere dem med et tænd-sluk ur, så de kun tændes et par timer i døgnet for at affugte.

En lille konkret test af standby strømforbrug for en affugter

Affugter fra Silvan Dry10For at give et eksempel for en standard affugter, målte vi standby forbruget for en mini affugter fra Silvan. Modellen er en kompressorbaseret affugter benævnt Dry10, og er et OEM produkt fra en ukendt kinesisk producent, som andre steder seælges under navnet Basic 10. Hygrostaten er en mekanisk udgave med en drejeknap. Resultatet var positivt idet affugteren ingen strøm benytter når den ikke er i brug. Når luftfugtigheden når det indstillede niveau benyttede affugteren i praksis 170 watt i brug.

Hvordan kan man påvirke effektiviteten af sin affugter

Det fremgår af både de fleste producenters specifikationer og de målte resultater i de fleste tests at effektiviteten stiger betydeligt i takt med luftfugtigheden og temperaturen. Det betyder i sagens natur også, at man kan sænke strømforbruget for hver affugtet liter vand ved at varme luften som skal affugtes op. Hvis man er nødt til at varme luften op med elektricitet er der si sagens natur ikke sparet noget (snarere tværtimod), men hvis man har mulighed for at varme luften op på anden vis er det en fordel.

Man kan også udlede af det større effektforbrug ved lavere luftfugtighed, at man skal være påpasselig med at sætte hygrostaten på affugteren ved en for lav luftfugtighed, da det kan koste meget strøm at hive de sidste 10 % fugt ud af luften for at nå en luftfugtighed omkring 30-40 %.. Det er i den forbindelse væsentligt at være opmærksom på at de fleste mekaniske fugtighedsmålere på billigere affugtere er notorisk upræcise, og man kan generelt ikke regne med det præcise tal på skalaen.

Endelig er det væsentlige at sørge for at der er mest mulig luftgennemstrømning foran affugteren, så den ikke står og forsøger at hive den sidste fugt ud af en lille del af rummet i stedet for at affugte hele lokalet. Er det muligt kan det anbefales at placere affugteren midt i lokalet, så der er optimal luftgennemstrømning igennem affugteren, hvilket kan være medvirkende til at skabe cirkulation i lokalet.

Dette indlæg blev udgivet i Artikler og tagget , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Affugter strømforbrug – hvor meget strøm sluger din affugter

  1. bodil qvick skriver:

    jeg har en affugter mærke aerial 04 en i 2 værelser .hvad koster det i strøm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *